Podstawowym punktem scenariusza weselnego jest - tort weselny. Aktualnie, torty weselne realizowane są przez zakłady cukiernicze. W domowych warunkach nie piecze się już tortów. Jakie dekoracje są więc możliwe? Jakie torty są teraz w modzie? Na te pytania odpowiemy w artykule. 

Wysokość i kształt

Najczęściej realizowane zamówienia przez cukiernie to trzy lub cztero piętrowe torty. Przy piętrowych tortach najczęściej każde piętro ma inny smak. Jeśli chodzi o kształt, to najpopularniejszy jest  tor okrągły, niemniej jednak nie ma praktycznie żadnych ograniczeń. Można samodzielnie zaprojektować dowolny kształt tortu, np. w postaci dwóch gołębi.

Na szczycie tortu weselnego zazwyczaj znajduje się figurka Państwa Młodych, bardzo popularne są również gołębie, obrączki oraz zdjęcie Młodej Pary.

Wielkość tortu wylicza się na podstawie wagi przeznaczając 10dkg na gościa i dodając do ogólnej sumy dodatkowe 15-20% na dokładki.

Uroczystą chwilę wnoszenia tortu dodatkowo podkreśla się poprzez zimne ognie lub podświetlenie, dzięki którym tort prezentuje się jeszcze bardziej okazale. Podświetlenie najczęściej stosowane jest na tortach piętrowych. Zazwyczaj w momencie wnoszenia tortu na sale zespoły grają fanfary.
"Pierwsze cięcie" należy do mło

dej pary. Jeżeli mają ochotę mogą również pokroić cały tort sami. W tej czynności pomaga zazwyczaj obsługa sali weselnej.

Torty lodowe

Nowością na rynku cukierniczym są torty lodowe, polecane szczególnie na wesela w okresie letnim. Wymagają bardzo dokładnego przechowywania, a 

najczęściej przywożone są przez cukiernie w dniu wesela na określoną godzinę. Wadą tego tortu jest konieczność szybkiej konsumpcji, warto więc dobrze przeliczyć ilość gości i zamówić tort o odpowiedniej wielkości.